Menu

Kreatywne Cudowanie, Pichcenie i Gotowanie !

Kreatywność jest bardzo przydatną cechą w życiu. Przydaje się w każdej sytuacji, pozwala odbiegać od sztywno przyjętych norm i ułatwiać sobie życie. Poznaj kreatywny świat !

Szpinakowe kokardki

vamakshi

I znów trzeba było zrobić obiad. Co ciekawe sprawia mi to przyjemność :) 

Ale co ugotować, aby było ciekawe, tanie, smaczne i być może zdrowe? 

Przejżałam oferty promocyjne najlbliższego sklepu i okazało się, że mogę kupić 450g mrożonego szpinaku za 1,99 zł i 500g mielonego wołowo-wieprzowego za 3,49 zł. Ruszyłam trochę głową i doszłam do wniosku, że zrobię ten szpinak z jakimś makaronem i tak oto powstały kokardki szpinakowe. Oczywiście porcja spokojnie wystarczy dla 4 a nawet 5 osób, jednakże ja dokarmiam mojego faceta, który codziennie pracuje fizycznie po wiele godzin, więc... u mnie to wersja dla 2-3 osób ;)

Kokardki szpinakowe

Składniki:

  • 0,5kg mielonego
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 3 łyżku gęstego jogurtu naturalnego
  • 500g makaronu kokarki (może być Penne, muszelki, świderki, albo nawet spagetti)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • sól do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

1. Na patelnię wlewamy trochę oleju (2-3 łyżki. Ja wlewam 'na oko'). Rozgrzewamy olej i wrzucamy na patelnie mięso mielone, przyprawiamy na patelni solą (na 0,5kg około 3 spore szczypty). Mieszamy jednocześnie rozdrabniając mielone. Smażymy. Usmażone mięso odstawiamy na bok.

2. Bierzemy średniej wielkości garnek, stawiamy go na kuchni. Wrzucamy do niego mrożony szpinak, przykrywamy i czekamy aż się rozmrozi co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalił. Gdy zacznie się rozmrażać dodajemy do niego łyżkę masła roślinnego i dalej mieszamy. Obieramy i rozdrabniamy czosnek. Najlepiej przecisnąć go przez praskę do czosnku ale jeśli ktoś nie ma takiego cuda wystarczy znać trochę inny sposób na rozdrobnienie czosnku ;) O  tym pod przepisem ;) Dodajemy czosnek i solimy do smaku 1 łyżeczka soli. Mieszamy aż wszystko przejdzie wzajemnym smakiem.

3. Do szpinaku wrzucamy mięso mielone ciągle mieszając, Nie zdejmujemy szpinaku z kuchni! Następnie dodajemy do niego 3 łyżki jogurtu naturalnego od razu porządnie mieszając. Możemy spróbować i ewentualnie doprawić wg uznania.

4. Gotujemy kokardki. Ugotowany makaron wrzucamy do szpinaku. Mieszamy aby makaron dobrze został pokryty sosem szpinakowym. Gotowe!

Smacznego :)

WAŻNE: Przygotowując dania ze szpinakiem musimy pamiętać o tym, że szpinak jest raczej mdły w smaku, bez dodatku masła, czosnku i soli smakuje jak... trawa. Może są zwolennicy takiego szpinaku ale mi osobicie on nie smakuje. Poza tym trzeba pamiętać też że mrożony szpinak zawiera dużo wody i jeśli chcielibyśmy go dodać np. do naleśników z kurczakiem, wtedy trzeba trzymać go na ogniu na tyle długo aby nadmiar wody wyparował. 

 

SZYBKI SPOSÓB  NA ROZDRABNIANIE CZOSNKU:

Obieramy czosnek, kładziemy go na desce do krojenia.Bierzemy nóż najlepiej całkiem spory (żeby był też szeroki). Kładziemy szeroki bok noża na czosnku, tak aby czosnek znalazł się pomiędzy deską a 'taflą noża'. Dociskamy nóż do deski przy pomocy nadgarstka. Czosnek się kruszy. Wystarczy teraz ciachnąć go kilka razy nożem aby zrobić z niego mniejsze kawałeczki i gotowe. Możemy go dodać do naszego dania :) 

© Kreatywne Cudowanie, Pichcenie i Gotowanie !
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci